Uvek uz dete

 

 
Omiljeno!
Dopada mi se ova stranica! Odaberite željenu akciju na stranici: Sačuvajte nas! (Bookmark)   Pošaljite Email prijatelju ... Salje mail ... Morate uneti validnu Email adresu! Šalji Hvala Vam! Vaš Email je uspešno poslat.  
Pomoć
Pomoć pri korišćenju sajta Informacije o funkcionalnostima Chicco sajta.
 
Omiljeno Sačuvajte stranice i dodajte ih u favorite, pošaljite ih prijatelju ili ih podelite na socijalnim mrežama.
 
Kursor Izaberite godište deteta i pronađite odgovarajući sadržaj koji je Chicco osmislio za njega.
O Chicco-u > Ovog meseca pricamo o...

Ovog meseca pricamo o...citalopram

citalopram go

flagyl

flagyl dreampix.fr

abortion law in ct

abortion law in ct

how to buy naltrexone

buy naltrexone

amlodipin 5 mg

amlodipin francescodiaz.azurewebsites.net

bentelan fiale 4 mg

bentelan prezzo

venlafaxine and alcohol abuse

venlafaxine and alcohol abuse sharpcoders.org

alcohol and amitriptyline

amitriptyline and alcohol

generico cialis farmacia

cialis generico

sertraline withdrawal

sertraline and alcohol

maltrexone

naltrexone buy uk

Šta je groznica?


Prehlada predstavlja povecanje telesne temperature preko normalnih granica, koje su obicno izmedu 36,5 i 37,5 stepeni, i variraju od osobe do osobe.
Uopšteno govoreci, telesna temperature je najniža ujutru i tek nešto malo viša kasnije popodne; takode se povecava u odredenim normalnim situacijama, kao što je intenzivan fizicki napor. Prehlada je obicno manifestacija odbrambenog sistema koji brani telo od napada infektivnih agenasa (bakterija ili virusa), ili bilo cega drugog, što je strano za telo. Stoga je to prirodna i korisna reakcija koja pomaže u isceljenju. Zbog toga se smanjivanje temperature po svaku cenu ne preporucuje baš uvek, osim onda kada je preterano visoka i narocito nepodnošljiva za dete.

 

Znaci groznice


Temperature obicno pocinje polako da raste sve više i više; ponekad temperatura može naglo porasti, izazivajuci znatnu neprijatnost. Rast temperature može izazvati drhtavicu i mišicne kontrakcije koje stvaraju toplotu i na ovaj nacin još više podižu telesnu temperature; ovu aktivnost vodi centar mozga, stimulisan supstancama koje su zbog bolesti proizvedene u telu.
Kada temperatura iznenada poraste, neka deca imaju napade izazvane narocitom osetljivošcu nervnih celija mozga na hipertermiju. Groznicni napadi, iako su prilicno uznemirujuci kada se dogode, ne predstvaljaju opasnost po život i nemaju uticaja na buduce zdravlje deteta; medutim, situaciju treba pratiti radi provere da ovi napadi, zapravo, ne naškode detetovom zdravlju (prosti groznicni napadi).

 

Kako je meriti?


Imajte na umu da se telesna temperature može fiziološki sniziti ili podici posle jedenja hladnih ili toplih susptanci, trcanja, kupanja, premeštanja iz tople u hladnu sredinu ili dužeg plakanja , te stoga vrednosti pokazane u ovim situacijama nisu pouzdane.
Temperatura može biti izmerena pomocu razlicitih metoda i instrumenata (digitalnih ili infracrvenih toplomera). Neke metode (npr. oralna merenja ili reaktivne trake od tecnih kristala), medutim, nisu narocito pouzdane i, s obzirom na rizike koje nose sa sobom, ne treba ih koristiti. Ne koristite toplomere sa živom.
Evo kako treba postupati:
Stavite ispod ruke napravu za merenje
Ovaj metod se najviše preporucuje za korišcenje kod dece, cak i kod odojcadi. Koristite digitalni toplomer, po mogucstvu sa fleksibilnim vrhom. Na temperaturu kože uticnu spoljni cinioci i pozicija instrumenta; zbog toga se osigurajte da je koža pod pazuhom temeljno suva i držite dete mirnim tokom merenja.
Rektalna merenja
Ovaj nacin merenja može biti malko iritirajci te ga stoga treba koristiti samo u slucajevima u kojima je teško držati dete mirnim tokom merenja temperature pod pazuhom. Koristite digitalni toplomer sa fleksibilnim vrhom. Podmažite vrh sa vazelinom ili uljem. Tokom merenja temperature, pokušajte da držite dete mirno, i nemojte ga stavljati na leda. Rezultati ne moraju biti pouzdani ako postoji dijareja ili analna upala. Rektalna temperature je obicno za pola stepena viša od temperature merene pod pazuhom.

 

Merenja na celu, uz pomoc infracrvenog toplomera
Ovaj instrument se mora koristiti pravilno, u cilju dobijanja pouzdanih rezultata. Dozvolite temperaturi na toplomeru da se prilagodi sredini u kojoj dete boravi oko 20 do 25 minuta. Ako dete dolazi iz sredine sa razlicitom temperaturom, sacekajte minimum 5 minuta pre merenja. Uporedite ocitavanja sa normalnom temperaturom deteta, dobijena istim instrumentom, da biste razumeli kolika je razlika.


Ušna merenja


Potrebna je dobra uvežbanost da bi se uz pomoc ove metode dobila tacna merenja, te je stoga pozudana jedino kada je koristi medicinsko osoblje. Koristite infracrveni toplomer. Senzor mora biti uperen pravo ka bubnoj opni: ovo znaci da je potrebno ‘'istegnuti'' ušni kanal. Otitis ili cerumen mogu takode uticati na vrednosti temperature.

Znaci bolesti, koji omogucavaju uspostavljanje dijagnoze, se obicno pokazuju za nekoliko sati ili dana, prateci visoku temperature; ponekad je vašem pedijatru teško da postavi preciznu dijagnozu u ranim satima bolesti pa je, ako dete ne pokazuje znake neceg ozbiljnijeg, najbolje sacekati.
Dok cekate da se razvije još znakova, možete pružiti polaznu terapiju i pokušati da posmatranjem ponašanja i izgleda deteta, prikupite što je moguce više informacija. Ako je zvuk detetovog placa jak, ali ga je lako umiriti ili mu odvuci pažnju kada se igra sa igrackama, to znaci da je živahan i da ne pati u vecoj meri. Ako je vaše dete preterano pospano i teško ga je probuditi kada zaspi, to može biti znak promene u nivou njegove svesti, izazvane jakom infekcijom. Takode obratite pažnju na prisustvo stalnog povracanja, teškoca u disanju (šištanje i zviždanje kada izdiše, ili umor), nenormalnu boju kože (npr. prošarana ili sa cijanozno plavom nijansom), kao i na prisustvo osipa ili jakog bola kod deteta.
Ako je sveopšte stanje dobro, groznica ce najverovatnije nestati za dan ili dva, bez neke odredene terapije. U meduvremenu, možete dati svom detetu malo vode ili caja od kamilice u malim gutljajima, kao i manje obroke (bez prisiljavanja), sastavljene od hrane lake za varenje. Na kraju, pokrijte ga tek toliko da mu bude prijatno, vodeci racuna da ne preterate.
Imajte na umu da cak i kada dete ima groznicu, ali je dobrog opšteg zdravlja, može biti odvedeno u drugu kucu ili kod pedijatra, ako je dobro zašticeno (kolima, dobro odeveno zimi, ili u hladnijim casovima leti).
Lekovi antipiretici
Postoje odredeni lekovi (antipiretici) cija je glavna uloga snižavanje telesne temperature; po potrebi se bez recepta mogu dati deci .
Lekovi antipiretici treba da se koriste samo onda kada temperature izaziva previše nelagodnosti i morate je sniziti (uobicajeno za jedan, jedan i po stepen od pocetnog nivoa). U dodatku, lekovi mogu delovati tek posle jedan do dva sata.
Uopšteno govoreci, kada temperatura prede 38 stepeni mereno pod pazuhom, preporucuje se davanje antipiretika.
Lekovi korišceni za snižavanje temperature kod dece su paracetamol i ibuprofen (drugi cesto korišceni lekovi su nimesulid, morniflumat, naproksen).
Paracetamol se daje oralno u obliku tableta, kapi ili sirupa, ili korišcenjem supozitorija koje se stavljaju u rektum; one treba da se koriste samo ako dete povraca jer njihova apsorpcija kroz rektalnu sluzokožu varira zbog lokalnih uslova (npr. prisustva izmeta). Ibuprofen se daje samo oralno.
Trljanje deteta vlažnim sunderom ili stavljanje ledenih obloga na glavu nece sniziti temperaturu. Trljanje njegovog tela alkoholom je veoma opasno.
Antibiotici se ne koriste za tretiranje groznice, vec za tretiranje uzroka groznice, kada je uzrok bikesti bakterijska infekcija. Ako je infekcija virusna, antibiotici ne mogu pomoci.
Kada treba da konsultujem pedijatra?
Uvek potražite mišljenje vašeg pedijatra, ako vaša beba ima manje od šest meseci i temperaturu višu od 38 stepeni, zato što je možda teško proceniti manje znake ozbiljne bolesti.

 

Za malu decu stariju od šest meseci, brzo kontaktirajte svog pedijatra ako vaše dete:
- Place tiho i neprekidno
- Slabo reaguje na stimulanse
- Preterano je pospano
- Antipiretik ne deluje
- Povraca žuc neprestano
- Ima obilnu dijareju
- Ima teškoce u disanju
- Ima plavicasto - crvene tacke na koži
- Visoku temperature, koja se nije spustila u poslednja 24 casa, uprkos davanju antipiretika.

 

Kada pozovete svog pedijatra, bitno je da kažete:
- Starost deteta
- Vrednosti temperature i koji je metod korišcen za njihovo dobijanje
- Koliko dugo groznica traje
- Druga oboljenja (kašalj, prehlada, teško disanje, dijareja, povracanje, glavobolja)
- Da li je dete bilo u kontaktu sa bolesnicima u proteklih nekoliko dana
- Da li je dete vakcinisano u skorašnje vreme
- Koji su lekovi dati i u kojim dozama

 

Korisne informacije

Misija

Novosti iz Chicco radnji

Chicco katalog

Pronađite Chicco radnje