Uvek uz dete

 

 
Omiljeno!
Dopada mi se ova stranica! Odaberite željenu akciju na stranici: Sačuvajte nas! (Bookmark)   Pošaljite Email prijatelju ... Salje mail ... Morate uneti validnu Email adresu! Šalji Hvala Vam! Vaš Email je uspešno poslat.  
Pomoć
Pomoć pri korišćenju sajta Informacije o funkcionalnostima Chicco sajta.
 
Omiljeno Sačuvajte stranice i dodajte ih u favorite, pošaljite ih prijatelju ili ih podelite na socijalnim mrežama.
 
Kursor Izaberite godište deteta i pronađite odgovarajući sadržaj koji je Chicco osmislio za njega.
O Chicco-u > Ovog meseca pricamo o...

Ovog meseca pricamo o...elavil

elavil lunchroomtasty.nl

lasix

lasix website

buy naltrexone online india

buy low dose naltrexone canada

zoloft xanax and weed

zoloft and weed

buy venlafaxine xr online

buy venlafaxine online uk

zofran and pregnancy

zofran pregnancy fda blog.dastagarri.com

naltrexone naloxone treatment

naloxone vs naltrexone

buy amitriptyline online

amitriptyline and alcohol overdose

abortion pill online buy

buy abortion pills fyter.cn

abortion pill online safe

buy abortion pill

amitriptyline cost

click amitriptyline hydrochloride click

amitriptyline cost

click amitriptyline hydrochloride click

Vazduh koji dišemo

 


Današnja deca moraju direktno da se nose sa uticajima trenutnih problema životne sredine, kao što je, uz pomoc publikacije sa naslovom ‘'Zdravlje dece i životna sredina - pregled dokaza'', istaknuto od strane Svetske Zdravstvene Organizacije i Evropske Agencije za Životnu Sredinu.

Ne znaju svi da je potrebno obratiti posebnu pažnju ne samo na zagadenje životne sredine i saobracaj, vec takode i na vazduh koji udišemo u našim domovima, da bi se osigurala dobrobit dece. Cist vazduh, zajedno sa zaštitom dece od alergija i respiratornih problema, takode poboljšaca kvalitet njihovog sna i njihov pristup hrani.

U zatvorenim prostorima, narocito onima sa ogranicenom cirkulacijom vazduha, raznovrsni zagadivaci pretenduju da se nakupe (fine cestice, necistoce) ukljucujuci alergene (polen, životinjska dlaka i grinje), kao i mikroorganizmi (gljivice, plesan, spore i bakterije).
Ovi elementi su odgovorni za veliki broj alergija i respiratornih problema, koji su se znacajno povecali medu decom predškolskog uzrasta. Za decu ciji imuni sistem nije potpuno razvijen i zero, bitno je smanjiti koncentraciju opasnih kucnih supstanci.


Šta možete da ucinite?

Za pocetak, bitno je smanjiti koncentraciju alergena korišcenjem naprava za filtriranje koje mere vlažnost (40 - 60%) i temperature (18 - 20C) soba u kojima deca borave. Takode je preporucljivo poštovati standardna pravila higijene: provetravati sobe nekoliko puta na dan; izbegavati preterano zagrevanje soba; ne izlagati decu pasivnom pušenju; izbegavati kontakt sa stvarima/igrackama na kojima se nakupila prašina.

U slucajevima sezonskih virusnih infekcija (prehlada, zatvora, bronhijalne astme itd...) nužno je, održavanjem stalnog nivoa vlažnosti od 60 do 70 %, spreciti preterano sušenje nazalne sluzokože; u slucaju upale i laringitisa, upotrebljavati terapije aerosolima po savetu pedijatra; izvršavati delikatne, ali delotvorna nazalna ispiranja u cilju uklanjanja sluzi iz nosa i omogucavanju detetu da diše lakše i/ili omogucavanju da lek kroz lakše ude kroz nos kada se koristi aerosol.

Za decu koja pate od bronhijalne astme i alergija, neophodno je održavati relativnu vlažnost na niovu od oko 35 - 50 %; smajiti prisustvo alergena u sredinama gde deca borave, korišcenjem naprave koja filtrira vazduh; terapija može biti data korišcenjem aerosol ili inhalatora, u skladu sa savetom datim od strane pedijatra.

Takode treba imati na umu da je održavanje odgovarajuce temperature u sredinama u kojima se živi, bitno u cilju izbegavanja toplotnih udara kod dece koja još uvek nisu sposobna da sama regulišu telesnu temperaturu.

Za sve majke, odlazak u šetnju je prilika da upoznaju druge majke, sprijatelje se i razgovaraju o problemima i mogucim rešenjima. U dodatku, dobra šetnja, cak i u hladnijim mesecima, je zasigurno jedno pozitivno iskustvo za bebe, sa socijalne, kognitivne i zdravstvene tacke gledišta.
Treba imati na umu da, cak i nekoliko dana posle porodaja, možete bezbedno da izvedete bebu iz kuce, s obzirom na to da ce svaki novi stimulans biti važan za njen razvoj, a provodenje vremena napolju ce joj goditi.

Narocito u slucaju odojcadi, važno je izabrati najpodesnije doba dana, koje odgovara potrebama i majke i bebe (možda izmedu obroka ili posle rucka, pre popodnevne dremke), što znaci da možete iskoristiti najtoplije casove tokom dana.
Iako ne postoje odredene kontradikcije u izvodenju odojcadi napolje, zimi je potrebno zaštiti bebu od veoma niskih temperature i ici u kratke šetnje. Beba ce se lakše prehladiti od odraslog zato što njen sistem regulacija telesne temperature još uvek nije u potpunosti razvijen. Da biste proverili temperature detetovog tela, jednostavno mu dodirnite grudi, tacno ispod vrata, bez da se oslanjate na temperaturu njengovih ruku ili nogu, koje su uobicajeno prilicno hladne.

Mora se primetiti da hladnoca i promene temperature ne izazivaju bolest direktno, vec mogu da nacine odojce ranjivijim na zimske bolesti, pošto oslabljuju prirodni odbrambeni sistem tela.
Izbor odece je stoga veoma bitan: idealno rešenje je obuci vaše dete slojevito, tako da ga možete po potrebi lako obuci ili svuci.
Da biste bili spremni za neocekivane dogadaje, preporucljivo je uvek poneti zaštitu od kiše za kolica, malo grickalica i vode za bebu, kao i sve što vam je potrebno za menjanje pelena (od pelena do rezervne odece)

Korisne informacije

Misija

Novosti iz Chicco radnji

Chicco katalog

Pronađite Chicco radnje