Uvek uz dete

 

 
Omiljeno!
Dopada mi se ova stranica! Odaberite željenu akciju na stranici: Sačuvajte nas! (Bookmark)   Pošaljite Email prijatelju ... Salje mail ... Morate uneti validnu Email adresu! Šalji Hvala Vam! Vaš Email je uspešno poslat.  
Pomoć
Pomoć pri korišćenju sajta Informacije o funkcionalnostima Chicco sajta.
 
Omiljeno Sačuvajte stranice i dodajte ih u favorite, pošaljite ih prijatelju ili ih podelite na socijalnim mrežama.
 
Kursor Izaberite godište deteta i pronađite odgovarajući sadržaj koji je Chicco osmislio za njega.
O Chicco-u > Ovog meseca pricamo o...

Ovog meseca pricamo o...lopressor

lopressor

champix

champix read

buy naltrexone online canada

naltrexone buy online

free abortion pill

abortion pill name

otc albuterol substitute

over the counter albuterol inhaler

mixing lexapro and weed

mixing lexapro and weed

amlodipin sandoz 5 mg

amlodipin teva bivirkninger ecblog.azurewebsites.net

sertraline 50 mg and alcohol

sertraline and alcohol

what is partial birth abortion

abortion clinics in nyc oscarsotorrio.com

post abortion

when is it too late to get an abortion

Pravilna dentalna higijena radi zaštite njihovih zuba


 

U Italiji, preko 20 % dece starosti od 4 godine vec ima problema sa propadanjem zuba. Ovo je razlog zašto je pravilna dentalna higijena veoma važna još kod beba starih nekoliko meseci, cak i pre nego što im izbiju mlecni zubi.

Briga o zubija male dece, kao što je prikazano u direktivama izdatim od strane ministarstva za oralnu higijenu, može se zasnivati na kontrolisanoj ishrani, davanju fluora i pravilnoj upotrebi cetkica za zube. Propadanje zuba je u osnovi degenerativni process koji napada tvrda zubna tkiva (gled, dentin). Medu raznovrsnim bakterijama koje se mogu nadi u zubnim karijesima, postoje odredene vrste, koje se nazivaju kariogenim i koje posle unošenja hrane proizvode kiselinu koja može da demineralizuje i ošteti gled i dentin zuba. Preporucuje se ogranicenje unosa šecera (saharoze, glukoze, laktoze i fruktoze), koji se mogu nadi u vecini vrsta hrane i poboljšavaju rast kariogenih bakterija. Poželjno je ne davati deci mleko ili druga zasladena pica tokom noci ili u situacijama kada niste u mogucnosti da im operete zube; potapanje cucli u zasladene supstance (šecer, med) takode nije preporucljivo. Davanje fluora je, sa druge strane, veoma preporucljivo, jer on pomaže rast zuba i konsoliduje stvaranje zubne gledi. Majke mogu dodati ovaj element sopstvenoj ishrani tokom trudnoce (1 mg dnevno, od treceg meseca pa na dalje) i, kasnije tokom dojenja se preporucuje uzimanje sledecih šest meseci. Fluor se može davati odojcadi u vidu tablet (0,25 mg dnevno) od samog rodenja (ako majka ne doji ili sama prestane da ga uzima) sve do trece godine života. Ovakvo sistematsko davanje osigurava i prati doze date deci: zapravo, tokom ove faze rasta, upotreba paste za zube koja sadrži fluor se ne preporucuje, jer deca mogu progutati pastu dok peru zube ili biti izložena riziku od upotrebe preterane kolicine.

Zato se preporucuje da deca mlada od tri godine koriste pastu za zube bez fluora i sa smanjenim abrazivnim dejstvom; od tri godine pa nadalje, preporucuje se za pocetak, korišcenje paste za zube sa manjim sadržajem fluora (550 ppm) i od šeste godine pa nadalje, ova kolicina može biti povecana do umerene doze (1000 ppm). Preporucljivo je, u svakom slucaju, razmotriti upotrebu fluora sa vašim pedijatrom, koji ce takode biti u mogucnosti da vas informiše o sadržaju fluora u pijacoj vodi u oblasti u kojoj živite. Cim prvi zubi izbiju, važno je prati ih pažljivo, da bi se uklonio bakterijski plak. Do trece godine, roditelji su ti koji vrše ovaj zadatak, dok deca koja su dostigla 4 ili 5 godina mogu sama da peru zube, kružnim pokretima, od desni ka zubima, od vrha do dna, pod strogim roditeljskim na termination dzorom.

U cilju brze rekapitulacije, evo nekih jednostavnih saveta: pre nego što zubi uopšte i izbiju, uvek cistite detetove desni posle hranjenja, koristeci vlažnu sterilnu gazu. Pošto prvi zub izbije: zubi treba da budu cišceni uz pomoc meke, cekinjaste cetkice, prilagodene uzrastu deteta i uz korišcenje paste za zube koja ne sadrži fluor. Od tri godine starosti pa nadalje: možete polako nauciti vaše dete kako samo da pere zube, nekoliko puta dnevno, narocito posle obroka. Korišcenje konca za zube: ovo se ne preporucuje tokom faze rasta i treba da se koristi kada drugi zub izbije u potpunosti, a dete ovlada rukama. Od rodenja proveravajte da li dete ima karijese i, narocito kada izbiju prvi mlecni zubi; pedijatar ce preporuciti pregled zubara pre nego što dete napuni 5 godina, samo u odredenim slucajevima, dok je od šeste godine pa nadalje, neophodno voditi dete na redovne preglede. Roditelji treba da postave dobar uzor i da peru zube redovno, ohrabrujuci decu da ucestvuju i imitiraju ih. Nacionalne directive za promociju oralne higijene i sprecavanje oralnih bolesti tokom faze rasta, ministarstvo zdravlja. Izbvor: www.zdravlje.gov.rs, sekcija oralne higijene

Korisne informacije

Misija

Novosti iz Chicco radnji

Chicco katalog

Pronađite Chicco radnje