Uvek uz dete

 

 
Omiljeno!
Dopada mi se ova stranica! Odaberite željenu akciju na stranici: Sačuvajte nas! (Bookmark)   Pošaljite Email prijatelju ... Salje mail ... Morate uneti validnu Email adresu! Šalji Hvala Vam! Vaš Email je uspešno poslat.  
Pomoć
Pomoć pri korišćenju sajta Informacije o funkcionalnostima Chicco sajta.
 
Omiljeno Sačuvajte stranice i dodajte ih u favorite, pošaljite ih prijatelju ili ih podelite na socijalnim mrežama.
 
Kursor Izaberite godište deteta i pronađite odgovarajući sadržaj koji je Chicco osmislio za njega.
O Chicco-u > Da li ste znali?

Da li znate da

1. ...

Tokom prvih nekoliko nedelja nemojte biti mnogo striktni kad je u pitanju vreme dojenja i pokušajte da prilagodite bebine potrebe za sisanjem: dojenje po želji bebe pomaže fazi vezivanja izmedu majke i bebe koje se bazira na sigurnosti bebe da ce majka u potpunosti zadovoljiti njene potrebe. Tokom prvih nekoliko meseci sisanje nije ograniceno na nutritivne aspekte, vec je bitno i za razvoj bebinih emocija. Bebino samopouzdanje u cinjenici da je voljena i pažena, njeno spokojstvo i harmonija su pod direktnim uticajem nacina na koji se ona hrani.

2. ...

Dok doje, majkama se preporucuje da piju velike kolicine tecnosti i da jedu sveže povrce, bogato vodom, što ce pomoci stvaranju mleka. Medutim, nije tacno da konzumiranje piva povecava kolicinu mleka, jer ovo pice nema posebna svojstva.

3. ...

stvaranje mleka ne zavisi od velicine dojki. Izlucenje mleka putem mlecnih žlezda je fiziološki fenomen i njegovo regulisanje iskljucivo zavisi od hormona:cak i male dojke mogu da proizvedu velike kolicine mleka

4. ...

tokom prve dve godine stopalo deteta izraste oko 6 centimetara, a broj cipela menja svaka dva ili tri meseca.

5. ...

izlaganje pasivnom pušenju je štetno svakom, a posebno deci. Zato izbegavajte pušenje kod kuce, u kolima i cak i napolju u prisustvu dece. To može dovesti do poremecaja respiratornog trakta, kao što je rinitis, otitis, bronhitis, pneumonija i astma.

6. ...

još dok je fetus u maminom stomaku, dete vec može da sanja i sad se vec došlo do toga da se tvrdi da beba sanja u isto vreme kad i mama i da cak sanja isti san kao ona. Ova izuzetna situacija se nastavlja cak i tokom prvih nekoliko nedelja nakon rodenja.

7. ...

Sastav majcinog mleka nije uvek isti i menja se tokom perioda dojenja: na primer, ono se menja i prilagodava bebi kako ona raste kako bi odgovorilo na njene progresivne nutritivne zahteve. Ono se takode menja od majke do majke, od njenih godina, od kolicine mleka koju beba zahteva i od vremena izmedu dva dojenja. Majcino mleko takode ima vrlo promenljiv sastav cak i tokom jednog dana i jednog podoja: pri kraju podoja, u stvari, sadržina proteina i masti je veca nego na pocetku podoja.

8. ...

Razvoj cula kod bebe pocinje još dok je u maminom stomaku: culo sluha se razvija oko 20.-23. nedelje trudnoce i beba može da cuje zvuke iz utrobe, otkucaje maminog srca, prigušeno spoljašnju buku i mamin glas koji ce prepoznati kad se rodi. Vid se razvija tokom 32. nedelje, ukus i miris nakon 28. nedelje. U 32. nedelji vec pocinju naizmenicne faze redovnog spavanja i budenja.

9. ...

bebine suze nisu samo izraz uznemirenosti, vec je cesto to i nacin da izrazi svoju želju za komunikacijom sa svojom majkom.

10. ...

laže nikad ne smeju da se umacu u slatke materije jer to može da izazove karijes zuba i naviku deteta na vrlo sladak ukus.

11. ...

cak i bebe i deca ispod tri godine starosti lako mogu da se penju na visinu od 1800 - 2000 metara, jer tamo nema nikakvog znacajnog povecanja koncentracije atmosferskog kiseonika. Medutim, savetuje se postepeno dostizanje tih nivoa, bez naglih promena i adekvatna zaštita deteta od hladnoce i sunca.

12. ...

majcino mleko je tako savršen oblik ishrane da njegov sastav varira zavisno od doba dana i razvojne faze deteta, kako bi odgovorilo nanjegove nutritivne zahteve.

13. ...

svako dete razvija svoje motorne veštine u vrlo individualnim fazama: može da pocne da puzi pre ili posle nekog drugog deteta, ili da uopšte ne puzi i da pocne da hoda uspravno, ali to ne treba da brine roditelje.

14. ...

deca su posebno osetljiva na kvalitet vazduha tokom prvih nekoliko meseci života; ona još uvek nisu u potpunosto razvila svoj imuni sistem i zbog toga su osetljivija na zagadivace i nevidljive neprijatelje koji se razvijaju u kucnom okruženju.

15. ...

pravilne navike u ishrani, pocev od infantilnog doba i tokom vremena, mogu da pomognu sprecavanju glavnih bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes, gojaznost i kardiovaskularne bolesti. Pravilna ishrana je jedan od najvažnijih faktora za zdravlje dece i odraslih.

16. ...

dokazano je da bebe sisaju palac cak još dok su u stomaku, što ih priprema za sposobnost koja im, cim se rode, omogucava da jedu i prežive.

17. ...

u slucaju ceonog sudara, dete koje ima 15 kg, pri brzini od 48 km/sat dostiže težinu od 360 kg, zahvaljujuci efektu smanjenja brzine. Pri brzini od 63 km/sat, ova težina se povecava na 600 kg. Nijedno ljudsko bice ne bi ikad moglo da ga zadrži u takvim okolnostima. Zato je veoma bitno uvek upotrebljavati deciju fotelju za auto, cak i na kratkim putovanjima i nikada nemojte držati vaše dete u narucju.

18...

tokom prve dve godine detetovo stopalo poraste oko 6 centimetara, a menja broj cipela otprilike na svaka dva do tri meseca.

19. ...

tokom faze puzanja njegova stopala moraju da se savijaju i pokrecu bez ogranicenja dok dodiruje površine po kojima se krece. Preporucuje se izbor lagane, fleksibilne obuce, sa ojacanjima na prstima, da se ne bi ometao njihov motorni razvoj.

20. ...

važno je upoznati decu sa pravilnim navikama u ishrani još u najranijoj fazi odvikavanja od sisanja, jer ce im to pomoci da ostvare pravilan i izbalansiran odnos prema hrani. Dobar primer koji porodica pokazuje i pravilne navike u ishrani ce odrediti detetov buduci stav prema hrani.

21. ...

radi dobrog stanja deteta, temperatura u kuci treba da bude oko 18/20°C sa relativnom vlažnošcu vazduha izmedu 40 i 60%. Takode je važno ne utopljavati previše dete i redovno provetravati prostorije.

22. ...

Do 8.-9. meseca starosti, detetova stopala su cak osetljivija od ruku i glavno su sredstvo koje ono koristi za istraživanje sveta oko sebe. Zbog toga stopala treba da budu gola što je više moguce. Preporucljivo je koristiti cipelice od lakih i prirodnih materijala kako bi se stopala zaštitila od udaraca i hladnoce.

23. ...

malu decu posebno privlace pukotine i rupe u koje vole da stavljaju prste ili male predmete. Postavite zaštitne naprave kako biste sprecili da priklješte prste vratima, prekrijte uticnice posebnim poklopcima i naucite svoju decu da je zabranjeno da diraju uticnice, štekove i žice.

24. ...

dete koristi svoja usta da sazna i istraži sve ono što privlaci njegovu pažnju, zato strogo NE predmetima i igrackama koje su dovoljne male da dete može da ih proguta, ili onim sa oštrim i šiljatim ivicama koje mogu da ga povrede.

25. ...

preporucuje se da postavite detetov krevetac ili krevet dalje od radijatora i izvora toplote i da previše ne prekrivate dete.

26. ...

najbezbedniji položaj deteta kad spava je na ledima, vodeci racuna da temperatura u spavacoj sobi ne prelazi 18/20°C i da je zabranjeno pušenje.

27. ...

od 9 do 13 meseci dete ce razumeti od 70 do 300 reci, nagovestice, pitati ili izgovori svoju prvu rec. Od 2. godine uzrasta razumece od 300 do 650 reci i može da kombinuje nekoliko reci. od 3. godine uzrasta ono razume od 800 do 1000 reci i može da sastavi pravilne recenice sa subjektom – predikatom - objektom.

Korisne informacije

Misija

Novosti iz Chicco radnji

Chicco katalog

Pronađite Chicco radnje